اهمیت اقتصاد دیجیتال و چشمانداز دیجیتالی شدن اقتصاد ایران
ایران یکی از کشورهایی است که در سالهای اخیر توانسته است به شکل چشم گیری در بخش اقتصاد دیجیتال پیشرفت کند. صنایع مختلف این کشور از جمله فناوری اطلاعات، فضای مجازی، فروش آنلاین، و استارتاپها در گسترش اقتصاد دیجیتال ایران نقش مهمی داشتهاند.
به گزارش خبرگزاری برنا، رضا خضردوست مدیرعامل شرکت توسعه راهکارهای هوشمند امین، اقتصاد دیجیتال را در سال آتی مبحثی بسیار مهم و کلیدی خوانده و توجه کسب و کارها به نقش ایران در اقتصاد دیجیتال جهانی را بسیار حیاتی دانستند.
بنا بر اظهارات وی، اقتصاد دیجیتال به عنوان یکی از مهمترین مفاهیم اقتصادی در دنیای امروز شناخته میشود که شامل تمامی فعالیتها، تعاملات، و تبادلات اقتصادی که از طریق فناوریهای دیجیتال انجام میشود است. دکتر خضردوست همچنین درباره مزایای اصلی اقتصاد دیجیتال، به افزایش کارآفرینی، ایجاد فرصتهای شغلی، کاهش هزینهها و بهبود دسترسی به خدمات اشاره کرد.
وی افزود: “بدیهی است که در جهان مدرن امروزی اقتصاد دیجیتال به عنوان یکی از حوزههای جذاب و دارای پتانسیل رشد و توسعه در سراسر جهان شناخته میشود. این حوزه نه تنها ارزش افزوده بسیاری برای بشریت ایجاد کرده است، بلکه فرصتهای بزرگی را نیز برای سرمایهگذاریهای سطح کلان فراهم کرده است.
در سالهای اخیر، اقتصاد دیجیتال به عنوان عاملی کلیدی در پیشبینی و تعیین قدرتهای بزرگ و موثر در آینده جهان مطرح شده است. ”
به گفته یکی از خبررسانیهای معتبر داخلی، اقتصاد دیجیتال تا سال ۲۰۳۰ میلادی، ۳۰ درصد از تولید ناخالص در سطح جهان را به خود اختصاص داده و ۳۰ میلیون شغل جدید نیز ایجاد خواهد کرد. در سال ۲۰۲۱ میلادی، فناوریها و خدمات تلفن همراه ۴.۵ تریلیون دلار ارزش افزوده اقتصادی یا ۵ درصد از تولید ناخالص داخلی را در سطح جهان ایجاد کردند.
سهم ایران در اقتصاد دیجیتال جهان
به گفته مدیرعامل مجموعه توسعه راهکارهای هوشمند امین، ایران یکی از کشورهایی است که در سالهای اخیر توانسته است به شکل چشم گیری در بخش اقتصاد دیجیتال پیشرفت کند. صنایع مختلف این کشور از جمله فناوری اطلاعات، فضای مجازی، فروش آنلاین، و استارتاپها در گسترش اقتصاد دیجیتال ایران نقش مهمی داشتهاند. ایران توانسته است با توسعه فناوریهای دیجیتال و ایجاد بسترهای فناورانه، به توجه بینالمللی دست پیدا کند.
خضردوست افزود: “با این وجود میتوان گفت اقتصاد دیجیتال در ایران هنوز به نوعی در حال سردرگمی است. همزمان که دولت از سرمایهگذاری در زیرساختها و ایجاد شبکههای فیبر نوری صحبت میکند، کیفیت پایین اینترنت و نقص در زیرساختهای دیجیتال باعث نارضایتی فعالان این حوزه و عموم مردم شده است.
در حال حاضر، سهم اقتصاد دیجیتال از تولید ناخالص ملی در ایران حدود ۷.۴ درصد است، اما برای رسیدن به سهم ۱۵ درصدی تا پایان سال ۱۴۰۶ شمسی، برنامهریزیهایی از سمت دولت صورت گرفته است.
با توجه به اهمیت اقتصاد دیجیتال در جهان و نقش آن در توسعه، ایران نیاز دارد تا با سرمایهگذاریهای لازم در زمینههای مختلف اقتصاد دیجیتال، به چشماندازی روشن در این حوزه دست یابد. “
چشمانداز اقتصاد دیجیتال در ایران
خضردوست افق چشمانداز اقتصاد دیجیتال در کشور ایران بسیار روشن و امیدوارانه خواند و افزود: “اگر از همین امسال، بتوانیم سالانه تا یک میلیارد دلار در زمینه اقتصاد دیجیتال سرمایهگذاری کنیم، میتوانیم از این حوزه سهمی قابل توجه کسب کنیم.
ایران با وجود تحریمهای اقتصادی و مشکلات مختلفی که پشت سر گذاشته، توانسته است با استفاده از دانش و توانمندیهای داخلی، در عرصه اقتصاد دیجیتال بینالملل حضور پررنگی داشته باشد. توسعه استارتاپها، ایجاد بسترهای فناوری اطلاعاتی و ترویج بازاریابی آنلاین تنها بخشی از اقداماتی هستند که ایران در راستای توسعه اقتصاد دیجیتال کشور انجام داده است. ”
به طور کلی، میتوان گفت که ایران امکانات بالقوهای برای رشد و پیشرفت در حوزه اقتصاد دیجیتال دارد و با بهرهگیری از توانمندیهای خود، میتواند به یکی از پیشتازان این عرصه در سطح جهان تبدیل شود.